Příběh masa

Naše maso pochází z býků, které chováme ve volném ustájení na hluboké podestýlce a jsou krmena výhradně krmivy z vlastní produkce, což se odráží na jejich zdraví a kvalitě masa.

Tím, že jsme uvedli do provozu vlastní miniporážku v areálu farmy, nejsou zvířata vystavována nadměrnému stresu. Po porážce necháváme  maso ve čtvrtích  zrát tzv. suchým zráním 9 dnů v chladícím boxu při konstantní teplotě a vlhkosti. Během tohoto procesu dochází k přirozeným enzymatickým a biochemickým procesům, které mají za následek zkřehčení a zvýraznění chuti masa. Takové maso je pak pro kuchyňskou úpravu nejvhodnější, jelikož je měkké a příjemně aromatické.

Prodej je pak určen koncovým zákazníkům, který provádíme ze dvora. Maso je vakuově baleno a  prodáváme jej ve formě smíšených 10kg balíčků nebo si můžete objednat speciality jako nízký a vysoký roštěnec, pravou a falešnou svíčkovou a také mnohé druhy z vnitřností.

Protože jsme malá farma, neporážíme každý týden, ale pouze v obdobích zemědělského klidu. Termíny porážek jsou včas aktualizovány.

Doporučení pro kuchyňskou úpravu

  • Přední maso – vhodné na dušení, vaření, pečení
  • Zadní maso – hodí se na pečení, španělské ptáčky, steaky
  • Pupek – pro přípravu polévek i omáček; lze připravit i roládu či kapsu
  • Kližka – nejvhodnější na guláš
  • Hrudí – na vaření, pečení
  • Žebro – namarinované výborné na pečení nebo do základu silného vývaru
  • Nízký roštěnec – nejlepší na grilování, lze použít i k dušení nebo z něj připravit roastbeef
  • Vysoký roštěnec – steakové maso
  • Pravá svíčková – vhodný na přípravu tatarského bifteku, vysokých steaků či medailonků
  • Falešná svíčková – lze použít na tatarský biftek, vhodné k dušení, opečení v celku, na ragů či medailonky